Individualna dijeta je najbolji izbor za trajno i zdravo mršavljenje. Takvu dijetu može da prepiše samo stručnjak u oblasti ishrane – nutricionista. Zdrava ishrana je ključ, a dijeta je sredstvo. Ishranom organizam dobija sve ono što mu je potrebno za pravilan psihički i fizički razvoj, ali nedostatkom unosa hranljivih materija dolazi do raznih vrsta poremećaja i oboljenja. Problemi se takođe mogu javiti i ako se hranimo na neadekvatan način ili hranu u organizam unosimo u velikim količinama.

U organizam treba da unosimo onoliko hrane koliko dnevno potrošimo. Na energetsku potrošnju čoveka utiče više faktora: pol, godine starosti, vreme i uslovi pod kojima se obavlja rad, vrsta rada i trenutno zdravstveno stanje. Zato se dijeta ne može prepisivati generalno.

Lična dijeta je uvek bolji izbor nego uopštena dijeta. Lična dijeta (individualna dijeta) se ne piše napamet, nutricionista mora detaljno proceniti ukupno zdravstveno stanje pacijenta, uzeti u obzir koje namirnice on/ona voli ili ne voli i šta sme od toga da jede i kako da priprema obroke.
Takva, lična, dijeta najbolje deluje i što je najbolje utiče na pacijenta da promeni loše navike u ishrani.

Коментари